ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM!
Uczniowie z oddziału przedszkolnego zakończyli etap jesienno – zimowy projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”, który realizowany jest przez Fundację Banku Ochrony Środowiska pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser – Dudy. Projekt ma charakter ogólnopolski. Jest realizowany przy ścisłej współpracy nauczycieli, dzieci i rodziców. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie
i regularną aktywność fizyczną.
W etapie tym należało zrealizować 5 zadań konkursowych, czyli dwie lekcje, dwa konkursy i promocję wiedzy wśród społeczności szkolnej oraz rodziców. Na pierwszej lekcji poznawaliśmy warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze, a także mówiliśmy o tym, że ich rola w codziennej diecie jest niezwykle ważna. Następnie przeprowadzono konkurs, którego zadaniem było wykonanie przez uczniów rysunków do hasła „Jem owoce i warzywa”. Druga lekcja uświadomiła dzieciom, że jedzenie słodyczy prowadzi do otyłości oraz wywołuje wiele chorób, więc należy ograniczać cukier i słodycze w codziennej diecie. Kolejnym zadaniem konkursowym było przygotowanie indywidualnych plakatów zachęcających do zrezygnowania ze słodyczy na rzecz owoców i warzyw, pestek i orzechów. Na koniec przygotowano wystawę prac wykonanych przez dzieci. Natomiast rodzicom zostały przekazane dwie ulotki z najważniejszymi informacjami na temat warzyw i owoców oraz szkodliwości cukru. Lekcje były realizowane w formie krótkich pogadanek i dyskusji, doświadczeń, zagadek, zabaw, kart pracy, które w prosty sposób przekazywały i utrwalały wiedzę. Dzieci przygotowywały pod okiem nauczyciela pyszną surówkę marchewkowo – jabłkową oraz zdrowe śniadanie na bazie jogurtu naturalnego. Dzieci bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyły w realizacji poszczególnych zadań. Rodzice również wykazali się dużym zaangażowaniem.
Z realizacji każdego zadania został sporządzony raport, zgodnie z wytycznymi. Teraz cierpliwie czekamy na wyniki.
Marta Krężelewska