Dzień Dobrego Jedzenia i Gotowania
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Pamiętaj o tym, że w tym co jesz znajduje się energia potrzebna do biegania, myślenia czy oddychania. Musimy dostarczać jak najwięcej dobrego jedzenia, wówczas dostarczymy energii, witaminek i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi.
Takie motto przyświecało działaniom uczniów klasy 3a w dniu 8 listopada – Europejskim Dniu Dobrego Jedzenia i Gotowania. Cała społeczność klasy wraz z wychowawczynią wzięła udział w obchodach tego dnia, przygotowując w klasie pyszne, zdrowe, pełne witamin kanapki. Dodatkowo uczniowie w sposób praktyczny wykorzystali wiedzę nt. doboru produktów do wykonania zbilansowanego posiłku. Na szkolnych stolikach zagościły, kolorowe warzywa a także owoce. Dzieci przyniosły z domu produkty i własnoręcznie krojąc, smarując i dekorując przygotowały wspaniałe kanapki, które potem wspólnie wszyscy zjedli na drugie klasowe śniadanie. A jak to wszystko przebiegało – świadczą zrobione w trakcie działań uczniów zdjęcia.