8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) i zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Przede wszystkim jest to dieta urozmaicona pod względem produktów spożywczych. Ważne jest nabycie odpowiednich nawyków, dzięki którym zdrowe żywienie wcale nie będzie trudne oraz pozwoli na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Dlatego też już po raz kolejny uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w obchodach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W wielu klasach uczniowie pod okiem nauczycieli i czasami z ich pomocą przygotowywali zdrowe i urozmaicone posiłki z produktów przyniesionych z domu. Dzieciaki miały ogromną frajdę podczas wykonywania posiłku i dzielenia się nim z rówieśnikami. Dodatkowo uczniowie w sposób praktyczny wykorzystali wiedzę nt. doboru produktów do wykonania zbilansowanego posiłku. Na szkolnych stolikach zagościły, kolorowe kanapki, warzywno – owocowe sałatki, a także jogurty z pożywnymi ziarnami i orzechami.
A jak to wszystko przebiegało – świadczą zrobione w trakcie działań uczniów zdjęcia: