Wycieczka do zakładu cukierniczego
16 listopada 2018r. klasy IIa i IIb wraz z wychowawczyniami były z wizytą w piekarni i w zakładzie cukierniczym w pobliskiej Zawadzie.
Ubrane w odpowiednie, zgodne z przepisami BHP stroje robocze, dzieci zwiedziły zakład produkcyjny i dowiedziały się, jaka jest droga od ziarna zboża do bochenka chleba, który wraz z rodzicami kupują codziennie w sklepie. Poznały nowoczesne maszyny produkcyjne, ich działanie i przeznaczenie. Miały możliwość samodzielnie uformować i przygotować do pieczenia chleb oraz posmakować słodkich wypieków, takich jak babeczki, ciastka z marmoladą, różne rodzaje ciast. Uczniowie mieli też okazję porozmawiać z pracownikami piekarni i dowiedzieć się o specyfice zawodu piekarza i cukiernika.
Na podsumowaniu wycieczki doszły do wniosku, że nie jest to praca lekka, łatwa i przyjemna. Wymaga wiele cierpliwości, wysiłku fizycznego i wczesnego wstawania do pracy.
Wycieczka odbyła się dzięki uprzejmości jednego z rodziców ucznia klasy IIa, który z zawodu jest piekarzem i dawniej pracował w tym zakładzie produkcyjnym oraz w ramach Planu szkolnego systemu doskonalenia zawodowego przewidzianego na bieżący rok szkolny dla uczniów klas drugich.