Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wycieczka do zakładu cukierniczego

     16 listopada 2018r. klasy IIa i IIb wraz z wychowawczyniami były z wizytą w piekarni i w zakładzie cukierniczym w pobliskiej Zawadzie.

     Ubrane w odpowiednie, zgodne z przepisami BHP stroje robocze, dzieci zwiedziły zakład produkcyjny  i dowiedziały się, jaka jest droga od ziarna zboża do bochenka chleba, który wraz z rodzicami kupują codziennie w sklepie. Poznały nowoczesne maszyny produkcyjne, ich działanie i przeznaczenie. Miały możliwość samodzielnie uformować i przygotować do pieczenia chleb oraz posmakować słodkich wypieków, takich jak babeczki, ciastka z marmoladą, różne rodzaje ciast. Uczniowie mieli też okazję porozmawiać z pracownikami piekarni i dowiedzieć się o specyfice zawodu piekarza i cukiernika.

      Na podsumowaniu wycieczki doszły do wniosku, że nie jest to praca lekka, łatwa i przyjemna. Wymaga wiele cierpliwości, wysiłku fizycznego i wczesnego wstawania do pracy.

      Wycieczka odbyła się dzięki uprzejmości jednego z rodziców ucznia klasy IIa, który z zawodu jest piekarzem i dawniej pracował w tym zakładzie produkcyjnym oraz w ramach Planu szkolnego systemu doskonalenia zawodowego przewidzianego na bieżący rok szkolny dla uczniów klas drugich.