Owoce i warzywa w szkole
W roku szkolnym 2020/2021 nasza szkoła po raz kolejny przystąpiła do realizacji programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej „Program dla szkół - Owoce i warzywa w szkole”
Uczniowie z klas I-V otrzymują darmowe owoce i warzywa oraz przetwory mleczne. Są to jabłka, marchewki, gruszki, rzodkiewki, borówki. Są także soczki owocowe lub warzywne oraz mleko i twarożki. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. Do naszej szkoły owoce i warzywa oraz przetwory mleczne dostarcza od wielu lat Firma „Sebex” z Warszawy. To wszystko świeże, poporcjowane i smaczne. Ale zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 31 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu realizacji w szkołach środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym, które służą prawidłowej realizacji programu dla szkół oraz upowszechniają wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe. (Dz. U. z 2017 r., poz. 1659, z późn. zm) szkoły w zamian zobowiązane są do zrealizowania działań kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe uczniów oraz wzbogacających wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych.
W naszej szkole działania towarzyszące programowi mają formy:
- konkursów plastycznych, literackich,
- gazetek tematycznych, wystawek prac dziecięcych,
- zabaw kulinarnych,
- spotkań z pielęgniarką,
- wycieczek poglądowych, np. do sadu,
- lekcji poglądowych.