Od ziarenka do bochenka
Klasy 2a i 2b w poniedziałek 15 września wybrały się na wycieczkę do Zagrody edukacyjnej „Stajnia Lusi” w Konarzewie. Ta wiejska zagroda okazała się świetnym miejscem spotkania z przyrodą, w szczególności dla nas mieszkających w mieście. Poznaliśmy proces powstawania chleba, dosłownie od ziarenka do bochenka. Cepem wydobywaliśmy ziarna z kłosów .Mieląc ziarno w żarnie otrzymaliśmy mąkę. Przygotowaliśmy pole pod zasiew zboża. Wyrabialiśmy ciasto na bochenki chlebka, które po upieczeniu mogliśmy zabrać do domu. Po takiej pracy gospodarze ugościli nas wiejskimi przysmakami. Najpierw był wiejski chleb z masłem, powidłami jabłkowymi, miodem lub dla prawdziwych smakoszy ze smalcem. Na zakończenie pyszna pomidorówka ugotowana przez gospodynię. Prawie wszyscy ustawiali się w kolejce po dokładkę. To była bardzo udana wycieczka. Planujemy jeszcze tam wrócić.