Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Od ziarenka do bochenka

Klasy 2a i 2b w poniedziałek 15 września wybrały się na wycieczkę do Zagrody edukacyjnej „Stajnia Lusi” w Konarzewie. Ta wiejska zagroda okazała się świetnym miejscem spotkania z przyrodą, w szczególności dla nas mieszkających w mieście. Poznaliśmy proces powstawania chleba, dosłownie od ziarenka do bochenka. Cepem wydobywaliśmy ziarna z kłosów .Mieląc ziarno w żarnie otrzymaliśmy mąkę. Przygotowaliśmy pole pod zasiew zboża. Wyrabialiśmy ciasto na bochenki chlebka, które po upieczeniu mogliśmy zabrać do domu. Po takiej pracy gospodarze ugościli nas wiejskimi przysmakami. Najpierw był wiejski chleb z masłem, powidłami jabłkowymi, miodem lub dla prawdziwych smakoszy ze smalcem. Na zakończenie pyszna pomidorówka ugotowana przez gospodynię. Prawie wszyscy ustawiali się w kolejce po dokładkę. To była  bardzo udana wycieczka. Planujemy jeszcze tam wrócić.