OD ZIARENKA DO BOCHENKA
Uczniowie klasy IIIa od początku nauki szkolnej bardzo często i chętnie omawiają i rozmawiają pod kierunkiem wychowawcy na tematy związane ze zdrowym trybem życia ze szczególnym uwzględnieniem zdrowego odżywiania się. Od pierwszej klasy poznają produkty sprzyjające ich zdrowiu i rozwojowi. Wykonują sałatki owocowo- warzywne, kanapki na drugie śniadanie i zakładają ogródki na parapecie w klasie, hodując rzeżuchę, szczypiorek i inne przyprawy.
W tym roku szkolnym omówiono już produkty zbożowe i mleczne. Uczniowie poznali przepisy na zdrowy naturalny chleb oraz serek i masło.
Z tej propozycji skorzystała uczennica Julia Wójciak, która w domu wraz z mamą wprowadziła teorię w życie i zrobiła masło i twarożek oraz upiekła chałkę. Następnie przyniosła te produkty do klasy, a wychowawca z pozostałymi uczniami przygotował z nich pyszne kanapki na drugie śniadanie, które wszystkim dzieciom bardzo smakowały.
Propozycja Julki zachęciła kolegów z klasy do sporządzania zdrowych posiłków w domu i jest warta naśladowania. Brawo dla Julki, a wszystkim życzymy SMACZNEGO! Na zamieszczonych zdjęciach widzimy, jak Julia w domu przygotowuje pod czujnym okiem mamy chałki oraz masło oraz jaki jest cykl produkcji masła – wszystko zaczyna się od mleka od krowy.