Europejski Dzień Dobrego Jedzenia i Gotowania
8 listopada 2023r. obchodziliśmy w szkole Europejski Dzień Dobrego Jedzenia i Gotowania. Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia. Wszyscy uczniowie z klas 0 -3 w tym dniu wraz ze swoimi wychowawczyniami uczyli się, jak przygotowywać zdrowe, drugie śniadania. W sposób praktyczny wykorzystali wiedzę nt. doboru produktów do wykonania zbilansowanego posiłku. Poznawali zdrowotne zalety jedzenia warzyw i owoców oraz spożywania produktów nabiałowych. Dzieci przyniosły
z domu produkty i własnoręcznie krojąc, smarując i dekorując przygotowały wspaniałe kanapki, sałatki, szaszłyki owocowe, które potem wspólnie wszyscy zjedli na drugie klasowe śniadanie. Na stołach zagościły marchewki pokrojone w słupki, cząstki papryki, zdrowe kanapki z „zielonym” dodatkiem na bazie pieczywa ziarnistego i razowego, oraz różnego rodzaju przekąski owocowo – warzywne.
A jak to wszystko przebiegało – świadczą zrobione w trakcie działań uczniów zdjęcia :