8 LISTOPADA - ŚNIADANIE ZDROWE I KOLOROWE
Wychowawcy klas młodszych zorganizowali w dniu 8 listopada oraz dniach następnych śniadania, które wspólnie przygotowali ze swoimi uczniami. Dzieciaki miały ogromną frajdę podczas wykonywania posiłku i dzielenia się nim z rówieśnikami. Dodatkowo uczniowie w sposób praktyczny wykorzystali wiedzę nt. doboru produktów do wykonania zbilansowanego posiłku. Na szkolnych stolikach zagościły, kolorowe kanapki, warzywno – owocowe sałatki, a także jogurty z pożywnymi ziarnami i orzechami. Przedstawiamy relację ze wspólnych śniadań w klasach: 1a, 2a, 2b, 2c, 3b
Uczniowie klasy 1a wraz z wychowawczynią Anną Kapałą przygotowali pożywne śniadanie, które jest ważnym posiłkiem dnia wykorzystując jogurty naturalne, kefiry oraz różnorodne świeże i suszone owoce i orzechy. Dzieci z przejęciem i z zaangażowaniem kroiły, mieszały, smakowały przyniesione produkty, które posłużyły do przygotowania zdrowego i pożywnego posiłku.
Uczniowie klasy 2a w trakcie lekcji zdobywali informacje nt. wartości odżywczych produktów żywnościowych, znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia. Dowiedzieli się, że należy ograniczyć spożywanie posiłków o niskich wartościach odżywczych i niezdrowych, oraz, że należy zachować umiar w spożywaniu produktów słodzonych. Poznały także budowę układu pokarmowego i rozmawiały o piramidzie żywieniowej. Na zakończenie przygotowały „zdrową fantazję” na bazie jogurtu, kefiru, miodu i różnorodnych ziaren, owoców i orzechów, którą ze smakiem wszyscy zjedli w trakcie śniadania.
Również uczniowie z klasy IIb, której wychowawczynią jest p. Lidia Mela wzięli udział w prozdrowotnej akcji ,,Kolorowe śniadanie'' realizując tym samym założenia wynikające z Ogólnopolskiej Akcji ,,Zdrowe jedzenie i gotowanie’’. Dzieci przyniosły do szkoły różnorodne produkty żywnościowe , które miały jedną, wspólną cechę - były zdrowe, pełne wartości odżywczych , smaczne i kolorowe. Samodzielnie przygotowany przez uczniów stół śniadaniowy prezentował się imponująco. Królowały na nim kanapki z sałatą, ogórkiem, wędlinką, serem, rzodkiewką a także pokrojone na mniejsze kawałki lub podzielone na cząstki owoce takie jak jabłka, mandarynki, banany, kiwi czy winogrona. Pojemniczki pomieściły również ulubione przez dzieci warzywa - pomidorki koktajlowe, papryczkę, marchewki i wszystko to co jest zdrowe i pełne witamin. Wszyscy pamiętali, że najzdrowszym piciem są soczki lub nektary owocowo-warzywne, a na pytanie ,,Który z posiłków w ciągu dnia jest dla nas najważniejszy?'' bezbłędnie odpowiadały : ,, ŚNIADANIE!''
Uczniowie z klasy IIIb postawili na różnorodność. Na stołach pojawiły się owoce, warzywa, ale też chleb, jogurty, twarożki i soki. Dzieci wspólnie przygotowały zdrowe kanapki, które ze smakiem zjadły podczas wspólnego posiłku:
I na koniec klasa 2c. Uczniowie przynieśli z domu składniki na wspólne, zdrowe śniadanie. Dzieci wymieniały, co uczeń powinien mieć w swojej szkolnej, zdrowej „śniadaniówce” – by z ochotą i energią pracować w szkole podczas lekcji: