Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

8 LISTOPADA - ŚNIADANIE ZDROWE I KOLOROWE

Wychowawcy klas młodszych  zorganizowali  w dniu 8 listopada   oraz dniach następnych śniadania, które wspólnie przygotowali ze swoimi uczniami. Dzieciaki miały ogromną frajdę podczas wykonywania posiłku i dzielenia się nim z rówieśnikami. Dodatkowo uczniowie w sposób praktyczny wykorzystali wiedzę nt. doboru produktów do wykonania zbilansowanego posiłku. Na szkolnych stolikach zagościły, kolorowe kanapki, warzywno – owocowe sałatki, a także jogurty z pożywnymi ziarnami i orzechami. Przedstawiamy relację ze wspólnych śniadań w klasach: 1a, 2a, 2b, 2c, 3b

Uczniowie klasy 1a wraz z wychowawczynią Anną Kapałą przygotowali pożywne śniadanie, które jest ważnym posiłkiem dnia wykorzystując jogurty naturalne, kefiry oraz różnorodne  świeże i suszone owoce i orzechy. Dzieci z przejęciem i z zaangażowaniem kroiły, mieszały, smakowały przyniesione produkty, które posłużyły do przygotowania zdrowego i pożywnego posiłku.

Uczniowie klasy 2a w trakcie lekcji zdobywali informacje nt. wartości odżywczych produktów żywnościowych,  znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia. Dowiedzieli się, że należy ograniczyć  spożywanie posiłków o niskich wartościach odżywczych i niezdrowych, oraz, że należy zachować umiar w spożywaniu produktów słodzonych. Poznały także budowę układu pokarmowego i rozmawiały o piramidzie żywieniowej. Na zakończenie przygotowały „zdrową fantazję” na bazie jogurtu, kefiru, miodu i różnorodnych ziaren, owoców i orzechów, którą ze smakiem wszyscy zjedli w trakcie śniadania.

Również uczniowie z klasy IIb, której wychowawczynią jest p. Lidia Mela wzięli udział w prozdrowotnej akcji  ,,Kolorowe śniadanie'' realizując tym samym założenia wynikające z Ogólnopolskiej Akcji ,,Zdrowe jedzenie i gotowanie’’. Dzieci przyniosły do szkoły różnorodne produkty żywnościowe , które miały jedną, wspólną cechę - były zdrowe, pełne wartości odżywczych , smaczne i kolorowe. Samodzielnie przygotowany przez uczniów stół śniadaniowy prezentował się imponująco. Królowały na nim kanapki  z sałatą, ogórkiem, wędlinką, serem, rzodkiewką  a także pokrojone na mniejsze kawałki lub podzielone na cząstki owoce takie jak jabłka, mandarynki, banany, kiwi czy winogrona. Pojemniczki pomieściły również ulubione przez dzieci warzywa - pomidorki koktajlowe, papryczkę, marchewki i wszystko to co jest zdrowe i pełne witamin. Wszyscy pamiętali, że najzdrowszym piciem są soczki lub nektary owocowo-warzywne, a na pytanie ,,Który z posiłków w ciągu dnia jest dla nas najważniejszy?'' bezbłędnie odpowiadały : ,, ŚNIADANIE!''

Uczniowie z klasy IIIb postawili na różnorodność. Na stołach pojawiły się owoce, warzywa, ale też chleb, jogurty, twarożki i soki. Dzieci wspólnie przygotowały zdrowe kanapki, które ze smakiem zjadły podczas wspólnego posiłku:

I na koniec klasa 2c. Uczniowie przynieśli z domu składniki na wspólne, zdrowe śniadanie. Dzieci wymieniały, co uczeń powinien mieć w swojej szkolnej, zdrowej „śniadaniówce” – by z ochotą i energią pracować w szkole podczas lekcji: