8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Najmłodsi uczniowie naszej szkoły wiedzą bardzo dobrze, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy.
Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) i zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Przede wszystkim jest to dieta urozmaicona pod względem produktów spożywczych. Ważne jest nabycie odpowiednich nawyków, dzięki którym zdrowe żywienie wcale nie będzie trudne oraz pozwoli na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Aby wprowadzić wszystkich uczniów w tematykę związaną ze zdrowym odżywianiem uczniowie z klas II - III wzięli udział w akcji „Śniadanie zdrowe i kolorowe” - relacja fotograficzna z klasy 2A, 2C i 3B. Natomiast dla wszystkich chętnych nauczyciele świetlicy przygotowali ankietę „Czy się właściwie odżywiasz”.