Mleko i jego przetwory w diecie ucznia
W programie „Owoce i warzywa w szkole – program dla szkół” 2019/2020 przewidziane są różnorodne działania towarzyszące. W naszej szkole działania te mają formy:
- konkursów plastycznych, literackich,
- gazetek tematycznych, wystawek prac dziecięcych,
- zabaw kulinarnych,
- spotkań z pielęgniarką,
- wycieczek poglądowych, np. do sadu,
- lekcji poglądowych.
W ramach tych działań uczniowie z klas piątych wzięli udział w konkursie fotograficznym „Mleko i jego przetwory w diecie ucznia”. Zadaniem konkursowym było przedstawienie na zdjęciu przygotowanego własnoręcznie posiłku z wykorzystaniem mlecznych produktów. Posiłek miał być kreatywny, kolorowy i nietuzinkowy. Swoim wyglądem powinien zachęcać do zjedzenia go ze smakiem. Uczniowie bardzo się przyłożyli do wykonania zadania konkursowego, wpłynęło kilkadziesiąt prac, prace były bardzo pomysłowe i twórcze, a wyrazem tego była prezentacja prac w lutym w holu głównym naszej szkoły. Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie serdecznie gratulujemy.